L’etapa de segon cicle d’Educació Infantil engloba els infants d’entre 3 i 6 anys.
Creiem que els nens i nenes han d’aprendre a desenvolupar-se en el món que els envolta. L’objectiu d’aquesta etapa és afavorir el benestar dels nostres alumnes posant a l’abast una gran varietat de recursos per tal que el seu aprenentatge els sigui útil i significatiu per resoldre nous reptes.
En aquesta etapa donem un gran valor a la socialització dels nens i nenes, a través del joc i els moments quotidians a l’aula.
Tot el temps dels infants a l’escola és educatiu. Cuidem els moments d’entrada i sortida per tal de poder donar als nens i nenes la seguretat de ser ben atesos i transmetre confiança.
Al segon cicle d’Educació Infantil vetllem perquè les estones d’alimentació siguin moments de relació i comunicació privilegiada entre els infants i entre infants i adults. Hi ha una participació activa i cada vegada més autònoma on els mateixos nens i nenes col·laboren en les diferents tasques i en els hàbits d’higiene.
A Educació Infantil creiem que és tan important que els infants tinguin experiències d’activitat com de descans i per això contemplem la possibilitat de descansar després de dinar.
El joc és part important del projecte: els nostres espais tant interiors com exteriors afavoreixen el joc com a eina generadora d’aprenentatge.
Totes les aules estan distribuïdes per racons que ens permeten organitzar-nos en petits grups, cadascun dels quals porta a terme una tasca determinada i diferent.
Els racons potencien el treball en equip, la iniciativa, el sentit de la responsabilitat, l’autonomia i l’aprenentatge. Alguns dels nostres racons d’aula són: el matemàtic, el d’habilitat manual, el de lectoescriptura, el de joc simbòlic, l’artístic, minimons…
El món sempre tindrà significat per a un nen que ha estat en contacte amb la natura des de petit.
K. Lorenz
L’espai exterior de l’escola ofereix grans possibilitats d’aprenentatge amb un gran valor educatiu.
A l’exterior de les aules d’Educació Infantil hi ha diferents espais de moviment, de relaxació, de conversa, de jocs i d’experiències que estimulen la curiositat, la motivació i la creativitat dels nens i nenes. És en aquest espai natural on desenvolupem propostes transversals i internivells, com el projecte de l’hort, la festa de l’arbre, etc.
Ja sigui passejant, corrent, dibuixant,… trobaran la natura a cada pas. Això els fa possible crear històries que afloren en la manera de fer, ser, expressar i sentir.
El nostre projecte Natura posa a disposició dels infants una gran varietat d’estímuls per aprendre directament del món que els envolta, observant-lo i interactuant amb aquest, experimentant-lo amb tots els sentits. Utilitzem l’espai exterior com a espai d’aprenentatge posant a l’abast dels nens i nenes una gran varietat de propostes (Land Art, ioga, consciència mediambiental, conèixer els animals i les plantes del nostre entorn…)
Els espais d’aprenentatge ens permeten oferir propostes més concretes i dissenyar i organitzar entorns que afavoreixen el desenvolupament de les diferents capacitats.
Els espais proporcionen als infants la possibilitat de convertir-se en els propis protagonistes del seu aprenentatge, ja que hi participen de manera activa, constructiva i creativa. Aquesta metodologia, organitzada en grups reduïts, comporta aprendre a través del joc, de l’exploració i l’experimentació, de la interpretació, el treball cooperatiu, la construcció i la socialització.
Els materials i la seva disposició són fonamentals: darrere de cada material i proposta hi ha una reflexió i una selecció acurada atenent els objectius i capacitats que es volen desenvolupar en cada un dels espais.
- A l’Espai literari, els nens i nenes inventen, creen i representen històries a partir de diferents propostes. A més, desenvolupen el grafisme per adquirir un bon control òculo-manual i s’inicien en el procés de descoberta del codi escrit.
- A l’Atelier, desenvolupen la capacitat creativa, elaboren produccions a partir de diferents tècniques i s’endinsen en el món de l’Art. En aquest espai els nens i nenes s’hi relacionen utilitzant la llengua anglesa amb els teachers de segon cicle d’Educació Infantil.
- Al Poble, s’inicien en el joc cooperatiu, desenvolupant diferents rols i exterioritzant les emocions i sentiments que el mateix joc desperta.
- Al Laboratori, desenvolupen la capacitat investigadora a partir de l’experimentació, la descoberta i la curiositat.
La llengua anglesa és present en diferents moments del dia per tal d’oferir als infants un gran ventall d’oportunitats en les quals puguin fer-ne un ús comunicatiu i real.
Oferim diverses propostes i amb metodologies diferents:
Des del mètode Artigal, que dóna una base d’aquest aprenentatge amb contes representats, fins a l’every day on les rutines diàries ajuden als nostres alumnes en la quotidianitat. Un altre recurs més és l’explicació de vivències pròpies i úniques en grup, que enriqueix l’adquisició de noves produccions orals.
L’anglès també és present en les sessions de natació, sortides i en les estones de patis.
A més comptem amb una auxiliar de conversa nativa.
A l’etapa de segon cicle d’Educació Infantil creiem que la música i l’expressió musical són fonamentals per al desenvolupament integral de l’infant. Ja que la música contribueix a millorar diferents aspectes com l’adquisició del llenguatge, el sentit de l’oïda, l’exercitació de la memòria, la concentració, les habilitats socials i l’actitud creativa.
Vivim la música de forma sensorial, sota la forma dels jocs per tal de sensibilitzar-nos musicalment, i ho fem experimentant-la, creant i jugant amb el cos, cantant, ballant, fent ritmes i tocant instruments.
Per poder afavorir aquests aspectes al segon cicle d’Educació Infantil fem sessions diàries amb la nostra mestra especialista.
Amb la psicomotricitat i la natació oferim als nens i nenes gran varietat d’experiències i vivències de moviment. L’entorn natural i la piscina de l’escola són dos entorns que permeten als nens i nenes conèixer el seu cos, adquirir confiança progressivament, relacionar-se amb els companys, i adquirir de mica en mica seguretat i autonomia, formant-se així també una imatge positiva d’ells mateixos i dels altres.
A les sessions de natació treballem en grups reduïts i amb diferents propostes que ens permeten donar una atenció més individualitzada. A l’inici i final de les sessions, quan han de canviar-se de roba en els vestidors, els infants fan un treball d’autonomia amb el suport dels mestres d’anglès.